zaterdag 2 april 2011

NJN KORKA met de laatste korhoenders

Vermoedelijk is 2011 één van de laatste jaren dat je in Nederland korhoenders kan zien. Daarom had de VWG besloten een legendarisch kamp af te stoffen; het KORKA! Net voor de spits gingen Jurriën, Ruben en ik met de fiets en de trein richting de Holterberg. Vanaf station Holten was het een klein stukje fietsen naar de camping. Terwijl we bezig waren de tent op te zetten, kwam er een kleine bonte specht overvliegen, een goed begin! Omdat er nog niemand op de camping was en de verwachting was dat de eerste mensen rond 8 uur aankwamen, gingen wij alvast een rondje maken over de Sallandse heuvelrug. Op de Holterberg had ik als eerste nieuwe jaarsoort de roodborsttapuit, ook zat er nog een klapekster maar nog geen korhoenders… Op de terugweg besloten we even wat te eten in een lokaal restaurant, de sparerib’s en de hamburger waren erg goed. Op de camping aangekomen kwam iedereen binnendruppelen en uiteindelijk waren we met zijn elven. Na een biertje te hebben gedronken, gingen we met zijn drieën in een tweepersoons tent slapen, dit was toch wat krap…

Rond zes uur ging de wekker en na het nodige materieel oponthoud (klapbanden, verdwenen fietssleutels, enz.) waren we om 7.15 op de heide. Wat waren hier veeeel mensen, het leek eerder alsof er een nieuwe soort voor Nederland ontdekt was, dan dat men naar de korhoender balts kwam kijken. Na een tijdje hoorden we de eerste hoenders korren, een paar paden verder had Ruben een korhaan in de telescoop. De hoender was leuk te zien (wel ver weg), toen het bekend werd dat er een korhoender te zien was, had dit een ware volksoploop tot gevolg. Terwijl wij dit tafereel ontvluchten en ergens wat gingen eten, kwamen er nog 3 korhennen voorbij gevlogen. Zo hadden we in een paar uur toch zomaar 50% van de gehele populatie gezien. Na dit geweldige resultaat, gingen we nog een poging doen om rode wouwen te ontdekken, dit leverde helaas niets op. Hierop besloten wij terug naar de camping te gaan, de tent op te breken en weer richting Arnhem vertrekken, een kort maar krachtig kamp.

Korhaan (Lyrurus tetrix), (record shot).
‘’Vogelspotters’’
Op de terugweg.

1 opmerking:

  1. een hele onderneming, maar gelukkig niet voor niets geweest. Een beetje ver weg maar hij staat op de foto. En het zal best wel gezellig zijn geweest.

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen