zondag 27 maart 2011

Steppekievit

Afgelopen donderdag was er een steppekievit ontdekt in het Lauwesmeer. Een steppekievit is zoals de naam al doet vermoeden een steltloper die een beetje op onze kievit lijkt. De steppekievit komt voor in centraal Azië en zuid west Siberië, de vogel is wereldwijd bedreigd. Nadat we donderdag gehoord hadden dat die ontdekt was, wilden we er met Erik heen. Terwijl we Arnhem net uit reden, werd er gemeld dat die weggevlogen was. Daarop besloten we om te keren en hoopten wij dat die in de loop van de komende dagen terug gevonden zou worden. In de loop van de vrijdagmiddag werd de kievit inderdaad terug gevonden, doordat ik afspraken had ivm afstuderen kon ik niet weg. Zaterdag was ook geen optie, omdat ik moest werken, toen bleef de zondag over. Joachim had de steppekievit ook nog niet en was zondag ook vrij. Omdat er van uit Katwijk geen OV mogelijkheden zijn op de zondagochtend was ik zaterdagavond naar Joachim in Zeist gegaan. Na wat heen en weer bellen wilden Jacob ook mee, hij zou ’s ochtends om 7 uur in Zeist zijn. Na een korte nacht, de tijd was tenslotte verzet reden we richting het Lauwesmeer. Na twee uurtjes tuffen kwamen we bij het zonnige Lauwes aan. We konden de Kievit niet bij de Ezumakeeg vinden, daarop besloten wij het Lauwes rond te vogelen. We kwamen al snel een mooie roodhalsgans tegen, een nieuwe soort voor Jacob!

Roodhalsgans (Branta ruficollis).

Al kieviten checkend kwamen we Achter de Zwarte terecht, er kwam hier wel een zeearend overzetten, altijd leuk, maar geen kievit. Terwijl verder reden, kwamen we op een plek waar een zeearenden broeden en ja hoor er zat er één op het nest. Terwijl we weg liepen hoorden we een aantal locals zeggen; ''toch jammer dat de arend niet op het nest zit'', rare jongens die Friezen. Ondertussen waren we weer in de buurt van de Ezumakeeg, er zaten nu wel meer kieviten maar nog geen steppe, wel had ik nieuwe jaarsoorten zoals; blauwborst en bruinenkiekendief. We besloten daarom maar weer verder te rijden en terwijl er mooi een bruinen kiek kwam overzetten werden we door Jurrien gebeld: hij zit nu in de Ezumakeeg Noord. Terwijl Joachim als een dolle over het Friese platteland reed, werd we opgehouden door allerhande zondagsrijders…. Maar gelukkig na wat inhalen, waren we al snel op de plek en door de scoop van Frank W kon ik hem gelijk zien. Terwijl we hier naar keken kwam er een ruigpootbuizerd en nog een zeearend overzetten.

De steppekievit ergens tussen de brandganzen.

Op de terugweg gingen we nog even langs Elburg, hier staan al een tijdje flamingo’s, die soms vanuit Flevoland even Gelderland binnen wandelen. Omdat dit een nieuwe Gelderland soort zou zijn en het op de route lag was dit een mooie combinatie. Al snel hadden we de flamingo’s mooi inbeeld (een tijd geleden dat ik ze zo leuk zag) en ze stonden in Gelderland! Onderweg hadden we nog even gedineerd bij de McDonald’s en toen zat er alweer een mooie dag vogelen op.

1 opmerking:

  1. Helaas heb ik je blog te laat bezocht, de vogel blijft gevlogen... ik kan hem in ieder geval niet vinden :-)

    BeantwoordenVerwijderen