vrijdag 18 februari 2011

Vogelen vanuit de auto

Vandaag ben ik met Ruben, Jurriën, Rick en Erik wezen vogelen, als hoofddoel hadden we 2 a 3 nieuwe soorten voor Rick (kuifleeuwerik, grauwe gors en kortsnavel boomkruiper) en Erik wilden mooie foto’s van de tamme ruigpootbuizerd in Rosmalen maken.

Met 4 man in Sproky is geen probleem maar met 5 wordt toch wel krap, dus na een kleine 40 minuten waren we blij dat we bij de ruigpoten waren. Net in de polder, zagen we ver weg een buizerd zitten en dit was de ruigpoot. Na een tijdje kwam die leuk over de auto heen zetten. Na een klein uurtje kwamen er ook een man en een vrouw blauwe kiekendief leuk dichtbij langs. Nu kwamen er ook uit het niets nog twee ruigpootbuizerds langs, deze gingen in een weiland zitten en gaven daarna een vliegshow. Voor Erik reden genoeg om zijn campingstoel en scoop neerzetten en te wachten totdat hij foto´s kon maken. Ondertussen vloog er een groep van +/- 2500 spreeuw langs, dit was een mooi schouwspel zeker met op de achtergrond de geweldige muziek van radio 4. Terwijl wij genoten van deze natuursensatie, vonden een aantal Brabantse vogelaars het nodig ons op het hart te drukken, dat weer in de auto moesten gaan zitten, want dan kwamen de ruigpoten op wel 5m langs. Terwijl deze man dit ons vertelden kwamen er 2 ruigpoten overzetten, de beste man zag dit jammer genoeg niet. Na een tijdje waren we wel klaar met het Brabantse landschap en gingen we verder.

Blauwe kiekendief man (Circus cyaneus).

Ruigpootbuizerd (Buteo lagopus), record shot.
Ruigpootbuizerd (Buteo lagopus), record shot.
Ruben, Erik en Rick (Jurriën zit in de auto).
Spreeuwen (Sturnus vulgaris).

De kuifleeuwerik, voor Rick een nieuwe soort voor ons een nieuwe jaarsoort, al jaren zitten er twee vogels in Venlo op het Tradeport. Zo ook vandaag na een minuut of tien hadden we ze opgestoten, na een tijdje kwamen ze weer naar beneden en konden we ze leuk bekijken. In de buurt van het tradeport waren een paar weken gelden ook grauwe gorzen gezien, wij konden ze niet terug vinden, wel was de geelgors een nieuwe jaarsoort.

Kuifleeuwerik (Galerida cristata), record shot.

Omdat we nu toch in de buurt van Rijkevoort waren ging we nog even langs de Europese kanarie. Fotograferen was nu ook weer lastig, na een half uurtje gingen we weer verder. Het doel was nu de stuwwal bij het oude SOVON-kantoor, hier zitten standaard middelste bonte specht en kortsnavel boomkruiper. We hadden jammer genoeg alleen de middelste bonte specht. Omdat we toch dichtbij de Ooijpolder waren gingen we gelijk langs de klapekster want dit was een nieuwe jaarsoort voor Ruben. Op de terug weg maakten we nog een tussenstop in Arnhem Zuid voor de pestvogels, deze zaten er weer niet.

1 opmerking:

  1. dat is een gezellig dagje gweest zo met z'n allen, en met mooie foto's thuis gekomen. Wat een prachtige vogels zijn het toch..

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen