maandag 14 februari 2011

4 nieuwe ganzen in GLD!

Vandaag ging ik met Rick, Jurriën en Erik een ijsduiker en een Europese kanarie twitchen, beide zaten net in Brabant (Kraaijenbergse plassen 9 en Rijkevoort). Terwijl we bij de plas van de ijsduiker aankwamen zagen we hem gelijk drijven, jammer genoeg zat die redelijk ver weg. Van hieruit gingen we naar de Europese kanarie, Erik had het adres in de TomTom gezet en parkeerde Sproky pontificaal op de oprit. Erik zijn theorie was als je aanbelt en er doet niemand open kan je tuin in lopen, maar even later kwam er toch iemand in zijn pyjama aan de deur. Deze meneer stond ons te woord en wist te melden dat er aan de over kant van de straat een voedersilo hing, waar vaak mensen met verrekijkers stonden. Na een tijdje kwam er een klein vogeltje aan vliegen met een gevorkte staart en het was de kanarie. Foto’s maken was lastig, door het als maar zenuwachtig heen en weer vliegen van de kanarie, daarom zijn we na een klein half uur weer verder gegaan.

IJsduiker (Gavia immer), record shot.

Europese kanarie (Serinus serinus)record shot.

Roodhals gans is een woord waarvan bij Rick de nekharen overeind gaan staan, het is waarschijnlijk zijn meest gedipte soort. Samen met Rick heb ik hem denk ik zo’n 5 keer gemist en zonder mij heeft Rick hem ook al zo'n 5 keer gedipt. Gisteren was er weer eens een roodhals gezien in de Ooijpolder, reden genoeg om er heen te gaan. Omdat ik nog geen klapekster had dit jaar gingen we eerst naar een plek waar een tamme zat. Maar voordat we hier aankwamen hadden we een groep ganzen, Erik had de groep in 2 minuten gescand maar zag niets (hij wilden al weer verder rijden) maar na een paar minuten had Jurriën een dwerggans! (1ste nw. gans). Nadat we deze mooi bekeken hadden gingen we naar de klapekster plek en hij was weer present. Na deze twee geweldige waarnemingen gingen we verder de polder in, al ganzen scannend zag Jurriën ineens een rotgans (2de nw. gans). Dit was voor Rick het zelfde kaliber als een roodhals, dip na dip. Omdat de vrouw van Erik de auto ’s middags nodig had moesten we zonder roodhals naar huis. Onderweg naar huis hadden we nog wel even een melding van een pestvogel gecheckt, hier konden we echter niets vinden.

Klapekster (Lanius excubitor), record shot.

Pestvogels (Bombycilla garrulus), record shot.

We spraken met Erik af dat als de roodhals weer gevonden was we weer naar de Ooij terug zouden gaan. Eenmaal in Arnhem gingen we lekker eten en nog even een andere melding van pestvogels checken, hier konden we niets vinden. Daarop gingen we terug naar de eerder melding en al snel hadden we 2 pestvogels dit werden er al snel 5 en daarna 7. Natuurlijk belden we Erik gelijk en hij kwam er aan, ook bleek de roodhals gezien te zijn. Toen Erik aankwam vlogen de pestvogels net weg. Maar niet getreurd we gingen naar de Ooij, hier had ik pijlstaart als nieuwe jaarsoort. Op dat moment kwamen we Remco Wester tegen die ook naar de roodhals aan het zoeken was. Wij konden niets vinden maar Remco zou bellen als die hem had gevonden, terwijl we wegreden renden Remco achter de auto aan, want hij had hem net in beeld (3de nw. gans). Rick kon de spanning niet aan en sprong uit de rijdende auto, al snel konden we de roodhals mooi zien. Hierna gingen we op zoek naar een kleine rietgans, deze huisden ook al tijden in de Ooij, terwijl Jurriën met de scoop en groep kollen aan het checken was, had ik een rietgans in beeld en dit was de kleine riet gans (4de nw. gans). Een mooi dagje vogelen met een goed resultaat!

Kleine rietgans (Anser brachyrhynchus).

1 opmerking:

  1. Wat een topdag! Mijn dank gaat dan ook uit naar iedereen die zich sterk heeft gemaakt voor dit prachtige resultaat!

    mvg,

    Rick

    BeantwoordenVerwijderen