zondag 18 april 2010

Lentevreugd en bijna Brilzee-eend 18/04/10

Vandaag had ik een NJN Excursie van uit Leiden CS. Rutger Wilschut had besloten om naar Lentevreugd te gaan. Dit is een gebied dat +/- 10 jaar geleden nog bollenland was en inmiddels om is gevormd tot natuur, het ligt tegen de duinen van Katwijk aan. Het was erg lekker weer en we hadden bij de ingang van Lentevreugd gelijk al een grasmus. Even later hadden we een aantal roodborsttapuiten en rietgorzen. Opbegeven moment hoorden we de eerst sprinkhaanzanger en vlak daarna een gekraagde roodstaart, dit waren twee nieuwe jaarsoorten. Hierna liepen we nog een klein rondje en kwamen we nog een beflijster tegen. De vogels begonnen rond 13.00 te stoppen met zingen daarom gingen we nog even naar Meijendel. Hier hadden we krooneend, oeverzwaluw, nachtegaal enz. Even later kreeg Rutger door dat er een brilzee-eend bij de Brouwersdam zat. Een brilzee-eend is een eend die jaarlijks in Nederland zit maar dan vaak op de Waddeneilanden. Omdat dit een mooie kans was om redelijk dichtbij huis de eend mee te pakken besloten wij om de excursie af te breken.

Ik ging thuis de Smart halen en Rutger bracht zijn fiets terug naar het verhuurbedrijf op Leiden CS. Een uur later zaten we in de auto naar de Brouwersdam. Onderweg bereikten ons verschillende berichten; de brilzee-eend zou zijn opgevlogen, en zou weer terug zijn, en zou toch weer weg zijn. Anderhalf uur rijden en zenuwachtig zijn, waren we op de Brouwers. Hier troffen we een aantal gedeprimeerde vogelaars aan die ons vertelden dat die al meer dan uur uit beeld was. Tim de Boer die er ook was, taaide al snel af om op een andere plek op de Brouwers te kijken, maar hij had hier ook geen succes en kon weer terug naar Apeldoorn. Rurger en ik hadden een klein uurtje over zee gekeken en zagen niet veel meer dan: kuifduikers, zwarte zee-eenden, middelste zaagbekken en grote sterns. Geloof het of niet maar grote stern was een lifer voor mij, een kleine goed maker.

Op de terug weg zijn we nog even bij Stellendam wezen gekeken of er een cetis zanger wilde roepen. We hadden toch nog een klein beetje geluk en hij riep even, heel kort. Een beetje op ge vrolijkt terug naar Leiden.

Er was in Oegstgeest nog een mogelijke Iberische tjiftjaf gemeld, dit beest maakt bijna het juiste geluid alleen de laatste paar noten klopten niet. Maar goed we waren toch in de buurt dus maar even luister. Na een minuut of 10 hadden we hem, en het was inderdaad een rare tjiftjaf.

Na deze geweldige waarneming heb ik Rutger op het station afgezet, en hadden we weer een ‘’geweldig’’ dag vogelen achter de rug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten