woensdag 14 april 2010

Eindelijk Korhoenders! 14/04/10

3 jaar geleden ben ik voor 4 maanden op stage geweest naar Finland. Ik heb hier erg mooi korhoenders gezien, mooier dan ik ze waarschijnlijk ooit ga zien. Maar sindsdien wil ik ze graag een keer in Nederland zien. Maar goed de Holterberg waar de enige populatie korhoenders van Nederland nog voor komt ligt niet naast de deur, dus het was er nog niet van gekomen. Dit jaar was ik al 2 keer eerder geweest maar niets gezien. Maar de beste tijd om korhoenders te bekijken is de baltsperiode, de hanen intimideren elkaar om zo aan de hennen te laten zien ik ben de beste haan om mee te paren. Hier bij maken ze een erg gaaf geluid korren genoemd, je begrijpt het al dit is een korend geluid. Nadat we een tijdje hadden overlegd wanneer en hoe laat we zouden gaan besloten we vandaag om 5 uur ’s ochtends te vertrekken vanuit Velp. Ik ging met Ruben Vermeer, Jurriën van Deijk en Erik de Waard. Ruben en Jurriën zijn vrienden van mij en Erik is in het dagelijks leven Dominee in Zevenaar en daarnaast vogelaar. Als er leuke dingen te twitchen zijn of als we zin hebben om een rondje te vogelen kunne we Erik altijd mailen, en de kans is groot dat we met zijn alle het land door crossen in Sprokky!

Maar goed vanochtend gingen we om 5 uur weg uit Velp richting de Holterberg. Na een uurtje rijden waren we er en we bleken niet de enige te zijn. Er was nog een groep met senioren vogelaars, maar al snel lieten we deze achter ons. Vanaf de parkeerplaats moesten we een kilometer of 4 lopen. Eenmaal aangekomen op de baltsplek was het erg rustig, we zagen wel een roodborsttapuit en 2 blauwe kiekendieven. Opbegeven moment liep Ruben weg en hij gebaarden druk, wij dachten korhoenders! Maar nee Ruben hoorden een koekoek. Wij hoorden niets, daarom liepen we maar een stukje terug. En ja hoor even later hoorden we de eerst korhoenders korren, erg leuk maar we wilden ze eigenlijk nog zien. Dus nog maar even wachten, beetje koffie drinken en bountys eten (bountys zijn trouwens het de lievelingssnack van Erik, daarom wordt die ook wel de Bountyboy genoemd). Al snel waren we niet echt serieus meer, maar ineens zat er vlak voor onze neus een koekoek te roep, een nieuwe jaarsoort, altijd leuk. Even later kwam er 2 korhoenders voorbij gevolgen een haan en een hen. De missie was geslaagd en Jurriën en ik hadden er een lifer bij.

Vanuit de Holterberg gingen we naar Almelo hier zit al een tijdje een Siberische taling, dit is een erg mooi eendje. Sommige mensen menen dat dit een ontsnapte eend is, echter er zijn nog geen ringen en clips waargenomen. Ik ga van het positieve uit, en dat is: hij is lekker wild! Ik had de taling al een tijdje geleden gezien, toen die net ontdenkt was. Alleen het weer was toen een stuk slechter en ik had toen nog geen telelens, een combinatie voor gegarandeerd slechte foto’s. Het weer was vandaag geweldig, dus dit bood kansen en inderdaad dit leverde mooie foto’s op. Tijdens het fotograferen riep er af en toe ook nog een middelste bonte specht.

Siberische taling

Vanuit Almelo gingen we richting Flevoland, hier waren van de week visarend, poelruiter, etc. gezien, dit zouden voor ons nieuwe jaarsoorten zijn. De visarend wilden niet meewerken, het bleek dat Erik de locaties van vermoedelijk overvliegende beesten had opgezocht. Maar we hadden bij het Drontermeer (dichtbij het Ketelmeer) nog wel 3 krooneenden, een nieuwe jaarsoort voor Erik. Van hieruit gingen we naar Schokland, Schokland lag vroeger in de Zuiderzee (huidige IJselmeer) maar is met de inpoldering van de Noord-Oostpolder mee ingepolderd (1942). Het vroeger eiland is nu een verhoging in het polderlandschap, een ultieme samensmelting van oud- en nieuwland. Na dit intermezzo, gaan we verder waar voor we kwamen de poelruiter. Naast Schokland in een stuk boerenland waar een aantal jaar geleden natuurontwikkeling heeft plaats gevonden was een plasje waar redelijk wat steltlopers zaten: tureluur, kemphaan, groenpoot ruiter, zwarte ruiter en de poelruiter. Poelruiter is een steltloper die jaarlijks een keer of 6 wordt gezien en opvalt doordat die erg ligt gekleurd is en heel fijn gebouwd. De poelruiter liet zich mooi zien en was voor Erik en Jurriën een nieuwe jaarsoort. Ruben en ik hadden hem vorige week al, nou jah ik had een lichte fijn gebouwde vogel tussen de tureluurs, niet heel bevredigend. Dus eigenlijk had ik een lifer. Van uit de polder gingen we terug richting de Veluwe, in de Velperwaard hadden we een aantal regenwulpen en een braamsluiper. Erik wist nog een plekje voor bonte vliegenvangers in de buurt van Oosterbeek, dus vanuit de Velperwaard naar Oosterbeek. Na een tijdje hadden we de vliegenvanger. Al met al een leuke en geslaagde dag.

Poelruiter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten