zondag 2 januari 2011

Rondje Zeeland voor de nieuwe jaarlijst

Net als vorige jaar heb ik aan het begin van het nieuwe jaar een rondje door Zeeland gemaakt om een basis te maken voor de nieuwe jaarlijst. Dit jaar was ik samen met Jurriën en Ruben mee gegaan met Lex en Jelle Aalders. Zoals afgesproken stond fam. Aalders om 7 uur voor de deur, ik had de koffie net in de thermoskan gedaan, dus klaar om te gaan. Ik hoorden boven nog niemand rond scharrelen en inderdaad Jurriën lag nog in bed. Door een bug van Apple was zijn wekker niet afgegaan, maar na een paar minuten en met een brood onder zijn arm was Jurriën ook klaar om te gaan. Onderweg in de auto begon het jaarlijsten al gelijk goed, de eerste discussies ging over of iets wel echt een ringmus of een merel was. Ons eerste doel waren fraters, dit zijn gorsachtige vogeltjes die de laatste jaren in Nederland behoorlijk schaars zijn geworden. Na deze mooi gezien te hebben, zijn we richting de grote geelpootruiter gegaan. Terwijl we de polder inkwamen rijden, zagen we de auto’s al bij de bekende sloot staan en inderdaad hier liep de ruiter lekker rond. Na een tijdje konden we mooi parallel aan de ruiter rijden, wat leuke foto’s op leverde.

Na deze prachtige ruiter gingen we naar een ijsduiker die in het Veerse meer dobberden, hij was ver weg maar goed herkenbaar. Vorig jaar had Lex mooie foto’s gemaakt van een velduil aan de Stolpweg, uiteraard hoopten wij dat het dit jaar ook weer lukten…. maar helaas het zat er niet in (een klein beetje sluikreclame, Lex zijn prachtige foto komt in het nieuwe Birdpix-boek :P). Wel zat hier een erg tamme kleine zilverreiger, waar ik leuke foto’s van heb gemaakt, jammer genoeg zat de tamme torenvalk aan de andere kant van de auto. De kuifaalscholver was een nieuwe soort voor Lex en Jelle en voor ons een nieuwe jaarsoort, natuurlijk zat die op zijn vertrouwde plek bij de Oosterscheldekering. Aan de andere kant van de dam dreven een aantal rotganzen, hier tussen zat één witbuik rotgans. Al een aantal weken zitten er rood halsganzen in Zeeland en zo ook vandaag. Toen we op plek aankwamen zaten er een aantal grote groepen ganzen, na een tijdje hadden we de roodhals dan ook gevonden, er zat hier ook nog een slechtvalk op een paaltje.

Nadat Lex en Jelle al een aantal jaar illegaal flamingo’s op hun Nederlandlijst hadden staan, was dat aan het begin van het jaar afgelopen. Het Zwillbrocker venn wat officieel Duitsland is, werd een tijd tot Nederlands grondgebied gerekend via Waarneming.nl, tot af gelopen voorjaar. Hierdoor werd de flamingo weer een nieuwe soort voor hun. De flamingo’s stonden weer op hun vertrouwde plek, en op grote afstand konden wij er 5 uithalen. Hier waren ook nog wat kleine- en wilden zwanen. Voor de jaarlijst van 2010 had ik een keer of 3 a 4 geprobeerd een ijseend te zien, dit zou een nieuwe soort voor mij zijn, dit is echter niet gelukt. Daarom hoopte ik dat we hem vandaag op de Brouwersdam zouden zien en na een tijdje pikte Jurriën een ijseend uit een grote groep eenden die een stuk op zee dreven. Al met al een leuke dag vogelen, totaal hadden we vandaag +/- 85 soorten gezien, Lex had 4 nieuwe soorten, Jelle 3 en ik 1. Op de terug weg wilden we nog even een visje eten, maar het was zondag en dan zijn de meeste gelegenheden gesloten op het onderste eiland van Zuid-Holland. Daarom hebben we maar van een heerlijke maaltijd genoten bij de Mac-Donalds, een mooie afsluiter van een leuk dagje vogelen.

Grote geelpootruiter (Tringa melanoleuca).

Grote geelpootruiter (Tringa melanoleuca).

Klein zilverreiger (Egertta garzetta).
Klein zilverreiger (Egertta garzetta).

Een groep met kleine- en wilde zwanen (Cygnus columbianus bewickii & Cygnus cygnus).

Regenboog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten