woensdag 22 september 2010

Op schoolreis naar de Noordse waterlijster

Afgelopen weekend was er tijdens deception tours 1 een noordse waterlijster (NWL) ontdekt op Vlieland. Dit is een nieuwe soort voor Nederland en pas de 10de voor Europa. De NWL komt normaal gesproken voor in Noord-Amerika en Canada. Het gedrag van de NWL komt niet echt overeen met een Nederlandse vogelsoort. De vogel leeft namelijk erg verborgen in een waterrijke omgeving ook wel skulky genoemd.

Afgelopen weekend was ik bij een oud-huisgenoot in Almere op bezoek, dit was erg leuk alleen liggen zijn interesse niet bij vogels, dus ik kon er niet heen. Afgelopen maandag had ik gewoon weer stage bij de Zoogdiervereniging en dit gaat uiteraard voor. Ruben en Jurrien waren ook nog niet geweest, want door ene niet nader te noemen incident is de auto van Ruben Total los. Eigenlijk is het toch wel leuk om dit te beschrijven:P, de vriendin van Ruben zag een zijstraat van rechts over het hoofd, en ze boorden zo de Daihatsu Corrore in een andere auto. Het blauwe wagentje dat ons er naar velen goede soorten had gebracht zoals de zwartkeellijster, Amerikaanse wintertaling, ringsnavel eend, blonde ruiter enz. kon deze klap niet meer aan L…. Gelukkig heeft Lotte er niets ernstigs aan over gehouden, ze heeft alleen nog maar een beetje last van der nek. Maar in ieder geval was dit de oorzaak dat ze nog niet geweest waren. Jurrien had in het weekend al geregeld dat Erik die ook nog niet geweest was dinsdag wel wilden rijden. Gelukkig kreeg ik van mijn stagebegeleider vrij! Behalve wij drie en Erik ging ook Jelle Aalders mee een bevriende vogelaar uit de regio.

’s Ochtends om 6 uur kwam Erik ons thuis ophalen, wat een service! Jelle was de avond van te voren al naar de Leoninusstraat gekomen, zodat Erik ons in één keer kon ophalen. En het was een gezellig avondje geweest, dus het opstaan ging wat moeilijker.

Eenmaal in de auto was de sfeer al snel goed. We hadden allemaal één tot zelfs 3 nieuwe soorten in het vooruitzicht. Toen we al een tijdje in het noorden van het land aan het rijden waren, was er net een ongeluk voor ons gebeurd. Doordat Erik wat vroeger was gekomen, konden we er nog net langs glippen. Als we wat later waren gweest, hadden we de boot niet meer gered, dit is gebeurd met de vogelclub van Adri Clements. Zij hadden de boot van 9 uur gemist en de eerst volgende boot ging pas om 2 uur. Die hebben ze uiteindelijk genomen en ze waren om 4 uur op het eiland. Gelukkig voor hun, hebben ze NWL nog gezien en konden ze met de watertaxi terug naar het vaste land.

Zoals eerder gezegd hadden wij de boot van 9 uur, er waren rond de 30 a 40 vogelaars op de boot die er allemaal zin hadden. Onderweg zagen we de nodige zeehonden en 2 bruinvissen, even voor Vlieland kwamen er nog 10 lepelaars over gevlogen. Opbegeven moment kwam het bericht door dat de NWL was gezien, de sfeer werd nog beter. Omdat wij een combikaartje voor de boot hadden gekoch,t konden we zonder veel moeite de fietsen bij de fietsverhuur ophalen. Toen wij hier stonden te wachten, zagen we iemand die erg veel op Jeroen Crabbe leek, maar ja was het nou of niet…. Ruben wist wel een oplossing: ‘’meneer, meneer, bent u meneer Crabbe’’ het antwoord was: ‘’Misschien’’. Toen wisten we genoeg, het was hem!

Eenmaal op de fiets hadden we Erik al snel achter ons gelaten, gelukkig kon Erik samen met Maarten en de andere vogelaars in een rustig tempo naar de Oude Eendenkooi fietsen. Toen wij hier aan kwamen zagen we al de nodige fietsen liggen. Eenmaal in de kooi zaten er al rond de 20 vogelaars. De vogel was al een tijdje niet gezien. Na een klein uurtje kwam het bericht dat die aan de andere kan van de kooi zat. 40 man die over een smal paatje rennen met statieven, scope enz. levert leuke situaties op. Ik hoorden dat er iemand tegen en laaghangende tak was aangelopen en gelijk recht naar achter viel, voor meer details bel Jelle: 0655877… Toen wij hier aan kwamen zat de NWL erg laag in een bosje verstopt. Na een paar minuten begon die te roepen en vloog die al snel op. Hierna was die weer een tijdje zoek nadat we een aantal keer op verschillende plaatsen hadden gekeken, werd die weer terug gevonden. Hier konden wij hem niet meer zien, op begeven moment ben ik met Ruben bij een mooi kreekje gaan staan en na een uurtje kwam de NWL ineens uit het niets te voorschijn. Hij zat eventjes op 3 meter en vloog toen weer weg. Na een 20 minuten werd die door iemand onderin een bosje tegen de waterkant terug gevonden, hier was die voor iedereen mooi te zien. Zelfs Jelle die in de eendenkooi een marathon had gelopen en iedere keer net te laat was (hij liep inderdaad achter de feiten aan:P), kon hem nu mooi zien. Na een paar minuten vloog die weer weg, maar een fractie van een seconde later zat die boven op een tak heel mooi in het licht, hier was die een minuut of 5 mooi te zien voor dat die weer verdween.


De Noordse waterlijster (Seriurus noveboracensis).


De Noordse waterlijster (Seriurus noveboracensis).

Na de ze geweldig vogel, gingen we opzoek naar een roodkopklauwier. De klauwier zat al een tijdje op Vlieland en we hadden hem dan ook al snel gevonden. Het was een juveniel beest wat betekend dat er weinig tot geen rood aan zat (hij was eigenlijk gewoon lelijk), het was een nieuwe soort voor Erik, Jelle en mij. Hierna gingen we nog even zoeken naar een ijsgors wat ook een nieuwe soort voor Erik en Jelle zou zijn, alleen hebben we deze niet gevonden.

Al jaren horen we van Erik dat die vroeger boemerangs maakte en er mee meedeed aan wedstrijden. Keer op keer vroegen we aan Erik neem ze nou eens mee……… En ja hoor eindelijk na al die jaren, had Erik ze bij zich!!! Op een plaatselijke camping gingen we opzoek naar allerhande kleine vogeltjes, zoals de kleine barmsijs, die voor mij nieuw zou zijn. Er zat alleen wat standaard spul dus al snel kwamen de boemerangs uit de tas. Na een duidelijke instructie van Erik, waren we allemaal druk bezig. Er zat hier en daar zeker talend tussen (dit slaat niet op onder getekende :P).


Boemerangen.

De meester met zijn leerlingen.

Jelle.

Jurrien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten